Főoldal   |   Belépés a Chatre   |   Sárbogárdról   |   Szociális hálózati diagram   |   Impresszum

SárbogárdSárbogárd címerében hordja kialakulását. A mocsaras környezetre utal a horgony, amely a remény jelképe is. A farkába harapó kígyó a megújulás szimbóluma, a kézfogás ábrázolása a településrészek összetartozását, egymásrautaltságát hangsúlyozza és mindez a kisnemes családok jelképével koronázva.

Sárbogárd Fejér megye déli részén található a Dunától 20-25 km-re. Nyugati irányban folyik Sárvíz, vele párhuzamban pedig Bogárd helyezkedik el. A városhoz több településrész tartozik például: Sárszentmiklós, Rétszilas, Kislók, Hatvanpuszta, Őrspuszta, Pusztaegres. Így lakóinak száma kb. 13 500 fő. Rangja: város Területe: 189,34 km2 Irányítószáma: 7000 Körzethívószáma: 25 (GPS koordináták: É. SZ. 446.88776° K. H. 18.61932°)

Kattins a képre a nagyításhoz!

Bogárd első említése 1323-ból való. Majd a törökök megjelenése és uralma után 1686-ban már ténylegesen magyar felügyelet alá került a terület. A 19. században Sárbogárdként ismert a település, faluként működött és sokan költöztek ide a környező majorságokról. 1855-ben már mezővárosi rangot kapott Sárbogárd, 1872-ben nagyközség, 1879-ben járási székhely lett. A II. világháború súlyos pusztításokat okozott a településnek, de a háború végeztével fejlődés várt Sárbogárdra. Az ipar gyarapodott főleg, élelmiszer- és feldolgozó ipari vállalatok és a VIDEOTON jelent meg a településen. 1969-ben Sárszentmiklóssal egyesült település 1970-ben kapott nagyközségi rangot, 1986. janur 1-jétől város lett.

Sárbogárd fontos vasúti csomópont. A város főútja pedig a 63-as másodrendű főút. A településen több óvoda és általános iskola, valamint a Petőfi Sándor Gimnázium és Híradástechnikai Szakközépiskola működik. A városi Művelődési Ház több kulturális eseménynek biztosít teret. Városi könyvtár is üzemel. Az elmúlt idők lakosainak életmódját, lakáskörülményeit a Tájház mutatja be az érdeklőknek. A Városi Művelődési Ház és a Helyőrségi Klub ad otthont a különböző kulturális rendezvényeknek, kiállításoknak, színházi előadásoknak. Három római katolikus, egy református, egy evangélikus templom, három imaház és egy kápolna található a városban, amely lehetőséget ad az embereknek hitük gyakorlására. Ezek az épületek közül négy már egyben műemlék jellegű is. Sárbogárdi Napok néven évente rendeznek kulturális fesztivált a városban. Saját nyomdája és rendszeres lapja is van, Bogárd és Vidéke cmmel. A város chatjeként pedig a Sárbogárd Chat™ működik és épp a honlapját olvashatjátok.

Ezt a cikket Orsika írta; 2007. Augusztus
Köszönjük Neki!